Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

(Download) "Anckarström och kungamordet" by Ernst Brunner ~ eBook PDF Kindle ePub Free

Anckarström och kungamordet

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Anckarström och kungamordet
  • Author : Ernst Brunner
  • Release Date : January 28, 2010
  • Genre: Nonfiction,Books,
  • Pages : * pages
  • Size : 1821 KB

Description

NÀr Johan Jacob Anckarström halshöggs strax sydost om Skanstull i Stockholm en dag i april 1792 tog Sverige en ny vÀndning. Inom kort var gustavianerna bortstötta ur de ledande skikten, och snart bortglömda. Kungahuset Holstein-Gottorp var inom ett par Ärtionden utdött och ersattes av Àtten Bernadotte. LÄngsamt demokratiserades Sverige, men samtidigt började Gustavs dagar alltmer framstÄ som en dröm i rosenrött i det allmÀnna medvetandet. En dröm med en svartmuskig skurk i kulisserna. Kungamördaren.

Medan Gustav lÄg pÄ sin dödsbÀdd var jakten pÄ de sammansvurna intensiv och hÄrd. SÄ fort han hade dött las i princip alla undersökningar ned. De flesta gick fria. Inte minst kungens egen bror var angelÀgen om att lÀgga locket pÄ. Men man behövde en syndabock: Anckarström. Han fick ta skulden. Hela skulden. Historien la en tung bröda pÄ hans minne.

Monster eller hjĂ€lte? Samvetslös mördare eller ett moraliskt föredöme med stort personligt mod? Ernst Brunner har lĂ€st kĂ€llmaterial, bĂ„de kĂ€nt och tidigare oanvĂ€nt, och med en historikers noggrannhet och romanförfattarens inlevelseförmĂ„ga tecknat historien i sin helhet, frĂ„n Gustavs och Anckarströms barndomsdagar, till deras sista möte och sista andetag. Den bild vi fĂ„r av Anckarström och sammansvĂ€rjningen mot kungen Ă€r lĂ„ngt mer sammansatt Ă€n i tidigare skildringar, och vĂ€gen fram till skotten pĂ„ maskeradbalen den 16 mars Ă€r sĂ„ intensiv i sin nĂ€rvarokĂ€nsla att det bitvis Ă€r svĂ„rt att andas nĂ€r man lĂ€ser. Än en gĂ„ng visar Ernst Brunner sin stora kunskap i svensk historia, och med sin virtuosa framstĂ€llningskonst gör han denna faktaberĂ€ttelse lika spĂ€nnande som en roman.


Ebook Download "Anckarström och kungamordet" PDF ePub Kindle